15.9.2020

Agrologiharjoittelijana Finanssilassa

Finanssilaan otetaan joka vuosi agrologiopiskelijoita suorittamaan opintoihin kuuluva harjoittelu. Tyypillisesti harjoittelu kestää noin neljä kuukautta, ja sen voi suorittaa jollakin Finanssilan kolmesta toimipaikasta. Tänä kesänä meillä oli harjoittelija Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Tässä Kristiinan kokemuksia harjoittelusta Finanssilassa!

 

Tein agrologin opintoihin kuuluvasta erikoistumisharjoittelustani kolme kuukautta Kalajoen toimipisteessä ja pari viikkoa Kauhavalla. Harjoittelu Finanssilassa oli mielenkiintoinen ja tylsää ei ehtinyt tulla, vaan tekemistä löytyi aina.  Ennen harjoittelun alkua jännitti, kuinka kesä tulee sujumaan ja opinko asiat tarpeeksi nopeasti. Jännittäminen osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä työkaverit ovat mukavia ja apua pystyi kysymään keneltä tahansa, jos jotain kysyttävää tuli.

Harjoitteluni aikana pääsin tekemään monipuolisesti erilaisia kirjanpitotöitä sekä pääsin auttamaan tilinpäätöstöissä ja tutustumaan sähköiseen palkanlaskentaan. Kirjanpidossa käytettäviä ohjelmia on helppo oppia käyttämään, vaikka niitä ei olisi aiemmin käyttänytkään. Maatilojen sekä osakeyhtiömuotoisten maatilojen kirjanpitojen erot voivat tuntua aluksi haastavilta hahmottaa, mutta perusjutut oppii nopeasti. Harjoittelun aikana uusia opittavia asioita tuli varsinkin alussa paljon, mutta muistilaput ja kysely auttoivat pääsemään vauhtiin. Oikea asenne auttaa harjoittelussa paljon, vaikka se voi välillä tuntua raskaalta. Harjoittelusta saa paljon irti, jos vain on valmis oppimaan uusia asioita.

Kristiina Oja, harjoittelija, Finanssila Oy