Maatilan välitilinpäätös sähköisessä taloushallinnossa

Välitilinpäätös on tärkeä osa verosuunnittelua. Sopiva ajankohta sille on loka-marraskuu, jolloin on jo tiedossa myytävän sadon määrä. Lokakuussa on vielä aikaa suunnitella esim. viljojen myyntiaikataulua verotuksen näkökulmasta. Kotieläintiloilla on vastaavasti tiedossa kuinka pitkälle omat viljat riittävät ja paljonko pitää ostaa.

Silloin, kun käytössä on sähköinen taloushallinto, ei puintien jälkeen tarvitse kasailla useiden kuukausien kuitteja ja tiliotteita. Niiden vieminenkin tilitoimistoon on aina oma hommansa, eikä kirjanpitäjä välttämättä ehdi ihan samalla viikolla niitä kirjaamaan. Riittää, kun miettii suurimmat tulot ja menot loppuvuodeksi, ja soittaa sitten kirjanpitäjälle sopiakseen ajan välitilinpäätökseen. Vaikka olisit vuosialvissa, sähköisessä taloushallinnossa suuri osa materiaalista on jo omalla paikallaan kirjattuna. Puuttuvia tositteitakin kirjanpitäjäsi on jo pyydellyt pitkin vuotta, eli ihan kauheasti ei pitäisi tarvita kotikonttorin tomuja pöllytellä.

Välitilinpäätöksen anti

Välitilinpäätöspalaveri on hetki, jolloin kannattaa punnita myyntien ja hankintojen ajoitusta. Voit pyytää jo etukäteen kirjanpitäjääsi laskemaan erilaisia vaihtoehtoja. Hankinnat kannattaa tehdä vain tarpeeseen ja harkitusti. Unohda vuoden viimeisten päivien paniikkihankinnat.

Näet myös riittävätkö ennakot. Jos eivät, kannattaa yhdessä miettiä kassan kestävyyden näkökulmasta, haetaanko heti isommat ennakot loppuvuodeksi vai maksetaanko lisää vasta ensi vuoden puolella. Optimaalista toki on, että samana vuonna maksetaan vain kyseisen vuoden veroja. Mutta vaikka tämä elämä ei aina ole optimaalista kaikilta osin, mätkyjenkin tiedostaminen etukäteen helpottaa tulevan suunnittelua ja yöunia. On hyvä ottaa tavaksi tarkistaa ennakoiden määrä kahdesti vuoden aikana: alkuvuonna tilinpäätöksen jälkeen ja loppuvuonna välitilinpäätöksen yhteydessä.

Tulevan suunnittelu

Ja mikäpä sen mukavampaa kuin tulevan suunnittelu! Pyydä kirjanpitäjältäsi välitilinpäätöksen pohjalta tuloslaskelman vuosivertailu. Sen avulla on helppo lähteä laatimaan sekä tulos- että kassabudjettia ensi vuodelle. Samalla sinun tulee mietittyä jo viljelysuunnitelmaakin. Ja tietysti tilan kehittämistä. Mihin suuntaan olette menossa? Mihin suuntaan haluatte mennä? Sähköinen taloushallinto mahdollistaa meillä Finanssilassa myös sähköisen budjetoinnin! Sen avulla saat käyttöösi tulosbudjetin, kassabudjetin ja tunnuslukujen seurannan.

Joulun tullen voit rauhallisin mielin hiljentyä lanttulaatikon ja kinkun äärelle. Sinulla on suunnitelmat tulevalle vuodelle jo hyvällä mallilla, eikä tilinpäätöskään pelota.

Kirsi Siikonen
taloushallinnon asiantuntija