2.9.2021

Maatilan yhtiöittäminen on enemmän kuin pelkkä tekninen suoritus

Maatilojen yhtiöittäminen alkaa olla arkipäivää, ja uusia maatilaosakeyhtiöitä syntyykin yhä kasvavaa vauhtia. Viime vuonna maatilaosakeyhtiöitä oli Suomessa jo reilut 1100 kpl. Kymmenen vuotta sitten niitä oli alle 600 kpl. Määrä ei äkkiseltään vaikuta kovin suurelta, mutta on huomioitava, että osakeyhtiömuodossa toimivien maatilojen määrä kasvaa, kun taas maatilojen kokonaismäärä vähenee vuosi vuodelta. Osakeyhtiö on selkeästi se toimintamuoto, jolla yhä useampi tila harjoittaa maataloutta tulevaisuudessa.

Yhtiöittämistä suurella sydämellä

Finanssilassa maatilojen yhtiöittämisiä on tehty vuodesta 2014 lähtien. Joukkoon mahtuu kaikkien tuotantosuuntien tiloja, Suomen suurimmista kotieläintiloista aina sivutoimisiin viljatiloihin. Yhtiöittämisprosessin läpivieminen kaikkine vaiheineen on hioutunut matkan varrella ja kehitys jatkuu edelleen. Seuraamme lakimuutoksia ja verottajan ohjeistuksia sekä muita ajankohtaisia asioita, jotta voisimme palvella sinua ammattitaidolla.  Finanssilan tiimi on tukenasi läpi koko yhtiöittämisprosessin. Välitämme aidosti ja haluamme auttaa sinua maatilasi kehittämisessä.

Yhtiöittämissuunnitelma kertoo kannattavuudesta

Maatilan yhtiöittäminen aloitetaan aina yhtiöittämissuunnitelman laatimisella. Suunnitelma pitää sisällään maatilan nykyisen toiminnan analysoinnin, sekä kattavat laskelmat ja kirjallisen raportin vastaavasta osakeyhtiömuotoisesta toiminnasta. Selvityksen teettämiseen tila voi käyttää Neuvo-rahaa. Finanssilan yhtiöittämissuunnitelmasta saa vastauksen siihen, onko yhtiöittäminen ylipäätään mahdollista toteuttaa, ja kannattaako se toteuttaa.

Papereitten laadintaa ja tiukkaa talouden suunnittelua

Kun yhtiöittämissuunnitelman perusteella on tehty päätös maatilan yhtiöittämisestä, alkaa yhtiön perustamisvaihe. Osakeyhtiön perustaminen toimintamuodon muutoksella jakautuu kahteen kokonaisuuteen.

Varsinaiset yhtiön perustamispaperit tulee olla laadittuna tarkasti ja täsmällisesti verottajan hyväksymällä tavalla. Vaikka esim. peltokauppojen pilkuntarkka setviminen voi tuntua turhauttavalta, se on välttämätöntä verotuksellisesti oikean lopputuloksen saavuttamiseksi. Verottaja on ehdoton mm. kiinteistöjen hankintamenojen todenperäisyyden suhteen. Me Finanssilassa haemme aina jokaiseen tapaukseen verottajan ennakkoratkaisun. Näin varmistetaan se, että yhtiöittäminen voidaan toteuttaa ilman yllättäviä veroseuraamuksia.

Toinen, vähintään yhtä tärkeä osa-alue, on yhtiöittämisen käytännön läpivieminen. Tämä osuus edellyttää kirjanpitäjän ja yhtiöittämistä hoitavan asiantuntijan tiivistä yhteistyötä. Tämä prosessin vaihe on meillä Finanssilassa hiottu huippuunsa. Kaikki liiketoimet ennen yhtiöittämistä ja sen jälkeen suunnitellaan niin, että saavutetaan verotuksellisesti ja rahaliikenteen kannalta optimaalisin lopputulos. Varsinkin isojen lihatilojen yhtiöittämisen läpivieminen on haastavaa, koska tuotannossa tapahtuu jatkuvalla sykkeellä paljon asioita. Asiantuntevana kumppanina pystymme auttamaan näissä haastavissakin tilanteissa.

Yhtiöittämisen jälkeen

Yhtiön perustamisen jälkeen maatilan käytännön pyörittäminen ei muutu, mutta taloushallinto sitäkin enemmän. Tässä muutoksessa Finanssilan tiimi kulkee rinnalla vahvasti mukana. Kysymyksiä herää paljon, mutta Finanssilan asiakkaana on mukava tietää, että kaikkiin niihin löytyy aina vastaus.

Yhtiöittämisprosessi ei pääty siihen, että yhtiö on saatu rekisteröityä kaupparekisteriin. Sen jälkeen on vielä monta käytännön asiaa ja erinäisiä ilmoituksia tehtävänä. Vuoden päästä yhtiöittämisestä pitää tehdä verottajalle selvitys yhtiöittämisessä käytetyistä arvoista. Kaikki tämä ja paljon muuta sisältyy meillä palveluun. Kannattaa siis antaa maatilasi yhtiöittämisprosessi kokonaisvaltaisesti Finanssilan asiantuntevan ja kokeneen tiimin hoidettavaksi!

 

Lue asiakkaamme kokemuksia yhtiöittämisestä:
Hautaviidan Perunatila Oy

Lue myö AGRImedian teksti yhtiöittämisestä:
Maatilasta osakeyhtiöksi

Johanna Lindvall
johtava talousasiantuntija
Finanssila Oy