Maatilan yhtiöittäminen

Maatilan toimintamuodon muutosta osakeyhtiöksi aletaan miettiä yleensä siinä vaiheessa, kun tilakoko on kasvanut niin suureksi, ettei maatilana toimiminen ole enää verotus ym. syistä johtuen järkevää. Yhtiöittäminen voi hyvin olla sopiva vaihtoehto myös silloin, kun maatilaa hoidetaan sivutoimisesti päätoimisen palkkatyön ohessa. Joka tapauksessa yhtiöittäminen on aina tilakohtainen ratkaisu, ja päätöksen tulee perustua tilakohtaisesti laadittuihin suunnitelmiin.

Maatilan yhtiöittäminen on vaativa, jopa vuosia kestävä prosessi. Yhtiöittämisasiakirjojen ja viranomaislausuntojen lisäksi se vaatii verotuksellista ja tuotannollista suunnittelua. Meillä yhtiöittämisprosessiin kuuluu perusteelliset laskelmat toiminnasta maatilana ja vastaavasti osakeyhtiönä. Laskelmien avulla katsomme pitkälle tulevaisuuteen, ja varmistamme mm. oman pääoman riittävyyden osakeyhtiönä toimittaessa. Vain näin saadaan selkeä ja luotettava kuva yhtiöittämisen onnistumisesta ja seuraamuksista. Yhtiöittämiseen ei tule koskaan ryhtyä heppoisin perustein, koska se on käytännössä lopullinen toimenpide.

Hoidamme yhtiöittämisen kokonaisuutena suunnitelmista toteutukseen ja yhtiöittämisen jälkeisiin toimenpiteisiin asti. Parhaan lopputuloksen saa, kun tilan kirjanpito ennen ja jälkeen yhtiöittämisen hoidetaan meillä. Siirtymävaiheen kirjanpidon hoitaminen on haastavaa, ja yhtiön ensimmäinen tilikausi ja tilinpäätös tuovat mukanaan monenlaisia kysymyksiä, joihin me Finanssilaiset olemme vastaamassa. Periaatteenamme on hoitaa yhtiöittäminen niin hyvin, että yhtiö toimii varmalla pohjalla ja asiakas tietää, mihin on ryhtymässä.

Lisää aiheesta:

Maatilastaniko Oy? -webinaarin tallenne 14.2.2023

 

 

LUE LISÄÄ BLOGISTAMME

Maatilan yhtiöittäminen

 

 

 

 

Blogi

Maatilayhtymän osakeyhtiöittäminen luo mahdollisuuksia liiketoimintaan

14.4.2025

Loimaalaiset veljekset Salomon ja Valtteri Koli ottivat vetovastuun Kolin tilasta vuonna 2014. Sen jälkeen he ovat kehittäneet tilaa isosti. Lihantuotantoon painottuvalla tilalla oli vain reilu 30 välityseläintä sukupolvenvaihdoksen aikaan. Nykyään eläimiä on noin 850 kappaletta ja kasvatusta tehdään ternivasikoista teuraaksi asti. Eläinmäärän lisäksi peltopinta-ala on moninkertaistunut. Viljelyksessä on viljoja sekä nurmea muutaman sadan hehtaarin alalla. … Continue reading Maatilayhtymän osakeyhtiöittäminen luo mahdollisuuksia liiketoimintaan

Maatilayhtymän osakeyhtiöittäminen luo mahdollisuuksia liiketoimintaan