10.9.2018

NEUVO 2020 – APUA TILASI TALOUDEN SUUNNITTELUUN

NEUVO 2020 – APUA TILASI TALOUDEN SUUNNITTELUUN

 

Monikin teistä on varmasti jo ehtinyt tutustua NEUVO 2020 palveluihin tai ainakin olet varmaan jo kuullut kyseisestä neuvonnasta. NEUVO palvelut mahdollistettiin 2017, myös Maatilojen nykyaikaistamisen- ja kilpailukyvyn parantamisen (talous) alueella.

Tämä palvelu on mahdollistanut maatilojen taloudellisen tilanteen kartoituksen erilaisissa tilanteissa. Osa tiloista on halunnut tutustua oman tilan taloudelliseen tilanteeseen, toiset ovat käyttäneet palvelua investoinnin-, sukupolvenvaihdoksen- tai yhtiöittämisen suunnitteluun.

Suunnitelmilla on voitu katsoa tilan nykyistä tilannetta ja lisätä laskelmaan mahdollinen tuleva investointi, jonka jälkeen on päästy näkemään miltä tilan taloudellinen tulevaisuus näyttäisi. Onko investointi alkuperäisessä muodossaan kannattava ja toisiko se tilalle paremmat mahdollisuudet tulevaisuudessa.

Sukupolvenvaihdos tilanteissa tilan kauppahinnalla on jatkajan kannalta suuri merkitys. On ollut tärkeää katsoa, onko jatkajalla mahdollisuutta tilakaupan jälkeen uusiin investointeihin ja tilan kehittämiseen.

Paljon on mielenkiintoa ollut myös maatilojen yhtiöittämistä kohtaan. Alustavalla selvittelyllä on pystytty katsomaan, onko juuri tällä tilalla mahdollisuuksia osakeyhtiömuotoiseen toimintaan ja mitä toiminta edellyttää tilalta.

Paljon on ollut puhetta myös maatalouden tiukasta taloudellisesta tilanteesta, mutta NEUVO 2020 on mahdollistanut edullisemman palvelun, josta asiakas on maksanut vain arvonlisäveron osuuden. Tämä on varmasti ollut monelle se matalampi kynnys, joka on mahdollistanut taloudellisen tilanteen kartoituksen. Uskon, että palvelusta on hyötyä tulevaisuudessakin tilan taloudellisen tasapainon säilyttämisen kannalta.

Toivoisinkin teiltä hyvät maatilayrittäjät, että käyttäisitte tämän hienon mahdollisuuden omaksi eduksenne.

Toivottelen teille oikein hyvää alkanutta syksyä

Finanssila Oy talousasiantuntija Sari Kentta