22.1.2020

Työkalu investoinnin aikaisen rahoituksen seurantaan

Maatilojen rakentamisinvestoinneissa liikkuu tänä päivänä paljon rahaa ja rakentaminen on nopeatempoista. Rahojen riittävyyttä hankkeen aikana on usein hankala hahmottaa ja laskea. On kuitenkin erittäin tärkeää tietää etukäteen, paljonko mm. väliaikaista rahoitusta tarvitaan. Myös pankki haluaa tietää etukäteen, minkälaiseen rahoitukseen pitää varautua.

Rahoituksen kokonaistarve muodostuu rakentamisen kustannusarviosta ja lisärahoituksen tarpeesta rakentamisen aikana sekä mahdollisista kone- tai eläinhankintojen rahoitustarpeista. Rahoituksen suunnittelulla selvitetään mm. rahoituksen oikea-aikaisuus. Rahoituksen suunnitteluun vaikuttavat myös ehdot, jolla ELY-keskuksesta voidaan nostaa investointiin varattua avustusta ja korkotukilainaa.

Finanssilassa on kehitetty työkalu, jonka avulla pystymme suunnittelemaan ja seuraamaan yhdessä tilan kanssa investoinnin aikaista rahoituksen tarvetta ja riittävyyttä. Kuinka paljon rahaa tarvitaan ennen investoinnin käynnistämistä ja ensimmäisen avustuserän nostoa? Kuinka tästä eteenpäin toimitaan eli monessako erässä investointitukea haetaan? Missä vaiheessa alv:n palautuksia tulee? Miten loppurahoituksesta selvitään, jos investointi ylittää kustannusarvion?

Rakentamisinvestoinneissa liikkuu niin paljon rahaa, että jos rahoituksen seurantaa ei tehdä, voi rahavirtoihin sokeutua. Välillä voi tuntua, että tilillä on ylimääräistä rahaa hoitaa muitakin hankintoja. Jos rahoitusta ei suunnitella tai suunnitelmassa ei pysytä, niin investoinnin loppuun viemiseen ei välttämättä riitäkään rahoitusta suunnitellusti.

Rahoitussuunnitelman tarkoituksena on auttaa tilaa selviämään rakentamisesta suunnitellusti ja ennakoidusti. Rakentaminen voi tuoda tullessaan myös yllätyksiä mihin ei oltukaan varauduttu. Rahoitussuunnittelulla tähänkin saadaan apua, kun pystytään arvioimaan rahoitustarve investoinnin loppuvaiheeseen asti.

Sari Kentta, talousasiantuntija, Finanssila Oy