28.5.2019

Sähköinen taloushallinto apuna investoinnin kustannusten seurannassa, Hannulan tila

 

Maatilalla tehdään töitä suurella sydämellä, tavoitteet ja järkevä tekeminen kirkkaasti mielessä. Ylivieskalainen sikatilallinen Leevi Hannula aloitti työt maatilallansa jo 18-vuotiaana. Aikoinaan isopapan hankkimaa maatilaa on vuosien varrella laajennuttu muutamaan otteeseen. Viimeisimpänä uudistuksena nyt 29-vuotias Hannula on tehnyt maatilaansa mittavia investointeja kesällä 2018 ja rakentanut uuden, 3000-paikkaisen sikalan.

Noin 4000 lihasian sikalaa yhdessä vaimonsa Elinan kanssa pyörittävä Hannula on määrätietoinen ja suunnitelmallinen yrittäjä. Kun maatilan tuotantoa haluttiin laajentaa uudella sikalalla, oli tarve saada ulkopuolista apua kannattavuus- ja talouslaskelmiin. Monimutkaisiin laskelmiin oman lisänsä tuo se, että niin pankilla kuin ELY-keskuksella on omat vaatimuksensa laskelmien suhteen. Kumppaniksi kannattavuus- ja talouslaskelmiin valikoitui Finanssila.

-Finanssila tekee paljon taloushallintoon liittyviä tehtäviä maatalouksille. Moni on kertonut kokemuksistaan ja suositellut heitä. Nuorekkaan oloinen henkilökunta tuntui heti omalta ja vaikutti myös siltä, että heillä oli aitoa intoa ja kiinnostusta meidän projektiamme kohtaan, kertoo Hannula.

Seurattavuus sähköisen taloushallinnan lyömätön etu

Talouslaskelmien teon yhteydessä Hannulalla syntyi myös ajatus modernin, sähköisen taloushallintojärjestelmän käyttöönotosta. Kaikki kirjanpitoon ja tilinpäätökseen liittyvä materiaali on sähköisessä arkistossa pilvessä ja aina asiakkaan saatavilla.

– Sähköisessä taloushallinnossa minulle tärkeintä on seurattavuus. Järjestelmästä selviää saman tien eurolleen, mikä tilanne vaikkapa kulujen suhteen on. Jos pitää tarkistaa asioita jälkikäteen, löytyvät tarvittavat tiedot nopeasti ilman suurta vaivaa. Ja kunhan tietoa kertyy useamman vuoden ajalta, voi kuluneita vuosia kätevästi vertailla keskenään ja tehdä myös ennusteita tulevaan vuoteen, kertoo Hannula.

Tarkka taloustilanne tiedossa koko ajan

Sähköisen järjestelmän käyttö on helpottanut maatilan taloushallintaa huomattavasti. Kuluista syntyneet kuitit voi joko skannata järjestelmään tai niistä voi ottaa puhelimella kuvan. Sovelluksessa on valmis painikekin kuvan ottoa varten. Paperisesta kuitista pääsee siis eroon jo vaikka kaupan kassalla. Tärkeintä Hannulalle kuitenkin on, että tarkka taloustilanne on nyt koko ajan tiedossa ja löydettävissä vaivattomasti puhelimesta muutamalla painalluksella.

– Laskujen erääntymistä seuraan päivittäin. Sovellus kertoo, minkä verran laskuja erääntyy esimerkiksi 10 päivän tai 20 päivän sisällä, ja samalla näkee koko ajan oman rahatilanteen. Graafien ansiosta tämä on erittäin selkeää ja helppoa. Sovelluksen saa myös asennettua pikakuvakkeeksi puhelimeen. Järjestelmään pääsee kirjautumaan sisään sormenjäljellä, ja tarvittavat tiedot saa tarkistettua heti, ihan missä vain, kehuu Hannula.

Sujuva yhteistyö kerää kiitosta

Yhteistyö on Finanssilan ja Hannulan kesken on sujunut kaikin puolin mallikkaasti, ja erityistä kiitosta Hannula jakaa siitä, että henkilökunnan saa tarvittaessa helposti kiinni eikä vastauksia tarvitse odotella. Finanssila onkin sopivan kokoinen toimisto, jossa tarvittaessa useampi työntekijä on vastaamassa asiakkaan esittämiin kysymyksiin.

– Sekin on hyvä, että yksin ei ole tarvinnut jäädä kysymysten kanssa. Monestihan kirjanpitotyö on sellaista, ettei koko aikaa voi puhua, mutta Finanssilalta ovat vastanneet meille hyvin, kiittelee Hannula.

hannula