22.3.2024

Talouden perustiedot maatilan kasvun tukena

Sähköinen taloushallinto on jo arkipäivää monella maatilalla. Sen valttikortti on ajantasaisuus ja talouden kehityksen seurattavuus. Miten kirjanpidon ajantasaisuudesta voi kuitenkin saada vielä enemmän irti?

Vastaus on Talouden Työkalupakki

Finanssilasta saat lakisääteisen kirjanpidon ja raporttien lisäksi käyttöösi Talouden Työkalupakin. Se sisältää eri tasoisia paketteja, joista asiakas voi valita omiin tarpeisiinsa sopivimman. Talouden peruspaketti on nimeltään Juuri ja se sopii kaikille asiakkaille, sekä pienemmille että suuremmille tiloille.

Juuri-paketti on Finanssilan sähköisen taloushallinnon asiakkaan peruspaketti, joka sisältää talouden perustiedot yhdessä paketissa, helposti omaksuttavassa ja selkeässä muodossa. Totutusti kirjanpito-ohjelmasta saa näkyviin vertailuna kahden tilikauden tiedot rinnakkain, mutta Juuri-paketti mahdollistaa jopa viiden tilikauden vertailun.

Esimerkki tuloslaskelmavertailusta. Klikkaa nähdäksesi kuvan suurempana.
Talouden seuranta

Tarkempaan talouden seurantaan on hyvä valita tunnuslukuja kaikista kolmesta taloudellisen toiminnan perustekijästä, joita ovat kannattavuus, vakavaraisuus ja maksuvalmius. Valitut mittarit voivat vaihdella yrityksestä ja tuotantosuunnasta riippuen.

Juuri-paketin ja sähköisen taloushallinnon myötä on mahdollista ottaa käyttöön kassavirtaennuste, jota pääsee itse päivittämään vaikkapa tiedossa olevien tilitysten tiedoilla. Ennusteeseen voi lisätä myös tiedot tulevista lainanlyhennyksistä ja näin seurata rahavarojen kehitystä ja riittävyyttä.

Esimerkki kassavirtaennusteesta. Klikkaa nähdäksesi kuvan suurempana.

 

Maatalousyrityksissä olisi hyvä jatkuvasti seurata mm. käyttökatteen kehitystä, ja tarkastella sitä, mitkä menoerät vaikuttavat eniten käyttökatteeseen. Voi olla yllättävää havaita, että merkittävinä pidetyt menoerät eivät sittenkään vaikuta isossa kuvassa, tai että menoista löytyy joku rivi, johon oikeasti voi vaikuttaa. Tunnuslukujen kehityksen vertaaminen edellisen vuoden toteumaan antaa myös erittäin hyödyllistä informaatiota.

Juuri-paketin avulla pystyt seuraamaan mm. kuukausittaista ja kumulatiivista liikevaihdon, tuloksen ja rahavarojen kehitystä, käyttökatetta, kulurakennetta ja kannattavuuden tunnuslukuja. Lisäksi vertailut edelliseen tilikauteen on esitetty mahdollisimman selkeästi. Näitä raportteja käydään läpi asiantuntijan johdolla kerran tilikauden aikana, tarvittaessa useammin.

Miksi valita Juuri-paketti?
  • Hahmotat yrityksesi taloudellisen tilanteen helpommin visuaalisten raporttien avulla
  • Voit itsenäisesti seurata kassavirran kehitystä
  • Pystyt arvioimaan tuloskehitystä
  • Saat taloustietoa yrityksen johtamisen tueksi

Elina Jaakola
palvelupäällikkö
Finanssila Oy

Alta löydät esimerkkejä Juuri-paketin tuottamasta informaatiosta. Klikkaa kuvia nähdäksesi ne suurempina.

Esimerkki tunnusluvuista.
Esimerkki kassavirran ja käyttökatteen seurannasta.