11.12.2019

Talouden tasapainoa maatilan arkeen – Hautaviidan Perunatilasta tuli osakeyhtiö

Etelä-Pohjanmaalla, Karijoella toimiva Hautaviidan perunatila on ruokaperunaan erikoistunut maatila. Tila hyödyntää lähiseudun raaka-aineita, perunaa Etelä-Pohjanmaan pelloilta. Tilalla sekä tuotetaan, ostetaan että myydään ruokaperunaa pakattuna, pestynä ja harjattuna pääkaupunkiseudun tukkuliikkeisiin. Osakeyhtiöksi Hautaviidan perunatila muuttui vuonna 2019 pitkän mietinnän jälkeen – eikä lopputulosta ole tarvinnut katua.

”Teimme kuusi vuotta sitten tilallemme sukupolvenvaihdoksen, jossa tila siirtyi vanhemmiltani minulle ja vaimolleni. Jo vanhempieni aikana pyörittelimme mahdollisuutta muuttaa maatila yhtiöksi, mutta tuolloin muutoksesta olisi pitänyt maksaa varainsiirtovero. Tämä olisi tarkoittanut meille kymmenien tuhansien eurojen menoerää. Vuonna 2018 varainsiirtoverovelvoite vapautui, ja päätimme edetä yhtiöittämisessä, sillä se vaikutti oikealta päätökseltä tilallemme”, kertoo Ilkka Hautaviita.

Ammattilainen mukaan yhtiöittämisprosessiin

Alusta lähtien oli selvää, että mukaan otetaan ammattilainen auttamaan yhtiöittämisprosessissa eteenpäin. Muutaman yhteydenoton jälkeen Finanssilan Johanna Lindvallin nopea reagointi, kiinnostus tilan yhtiöittämisen hoitamiseen sekä ammattitaito vastaavista prosesseista vakuuttivat Hautaviidan perheen.

”Finanssila hoiti antamiemme perustietojen pohjalta koko yhtiöittämisprosessin alusta loppuun. Toki meillä oli prosessin aikana joitain omiakin velvoitteita, kuten tiedon keräämistä ja tiettyjä järjestelyä. Kaiken kaikkiaan tämä oli kuitenkin todella helppo ja vaivaton prosessi.” Hautaviita kehuu erityisesti Finanssilan ammattinäkemystä asioista sekä joustavaa viestintää: ”Tiesimme koko prosessin ajan, missä mennään. Varauduimme keskusteluissa myös tulevaan, ja jaoimme tietoa kummaltakin puolelta. Yhtiöittämisprosessi eteni hienosti vaiheittain. Vain ennakkoratkaisun saaminen verottajalta kesti hiukan odotettua pidempään.”

Yhtiöittämisprosessi hoidettiin Finanssilan puolelta tiiminä, jossa olivat mukana Johanna Lindvall ja Johanna Paalanen.

Myös Hautaviidan tilan kirjanpito siirrettiin Finanssilan hoidettavaksi jo ennen siirtymää, sillä siirtymävaiheen kirjanpidon hoitaminen on usein haastavaa, ja yhtiön ensimmäinen tilikausi ja tilinpäätös tuovat mukanaan uusia kysymyksiä. Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi, joten kirjanpitoasiakkuus on jäänyt pysyväksi ratkaisuksi.

Arkeen ja talouteen lisää järjestelmällisyyttä

Hautaviidan tilalla myös luopujat, eli Hautaviidan vanhemmat ovat edelleen aktiivisesti mukana. Yhtiöittämisen myötä motivaatio työskentelyyn on kasvanut kaikilla selvästi. Maatilan arkeen on tullut enemmän järjestelmällisyyttä ja talouteen tasapainoa, sillä osakeyhtiössä talouden asiat on otettava eri tavalla huomioon, kuin yksityisenä elinkeinoharjoittajana.

Taloudellinen suunnitteleminen on entistä ennakoitavampaa, kun tilalla on yhtiöittämisen myötä kiinteä veroprosentti – nyt tulojen lisäksi on helpompi arvioida, kuinka paljon verojen jälkeen jää käyttöpääomaa.  Myös yksityistalouden hallintaan on tullut sopivaa kuria, kun on mietittävä, kuinka paljon itselle maksetaan palkkaa, jotta se ei ole maatilan kehittämisestä pois.

”Yhtiöittäminen mahdollistaa tilan kehittämisen entistä vauhdikkaammin ja pitämään eurot oikeissa paikoissa. Uusia velvoitteita tämä toki tuo myös mukanaan, mutta ne ovat sellaisia, että saamme niistä pitkällä aikajänteellä hyötyä. Talouden kautta yhtiöittäminen on vaikuttanut positiivisesti tulevaisuuden näkymiimme”, kertoo Hautaviita.

Yhtiöittämisen pitää toimia myös paperilla

Myös muita yhtiöittämistä aprikoivia tilallisia Hautaviita kehottaa ottamaan asioista selvää ja miettimään vaihtoehtoja – missä halutaan tilan olevan muutaman vuoden päästä. Keskusteluun kannattaa ottaa heti alussa mukaan myös asiantunteva, ammattilaisten tuki sekä mahdolliset tilan jatkajat. Tai kuten Hautaviidan tapauksessa, myös tilasta luopujat. Finanssilan ja mukana olevan ammattimaisen pankin kautta Hautaviidan perhe on saanut kannustusta ja neuvoa, ja myös omiin ideoihin on tullut lisää luottamusta.

”Jos tavoitteet ovat kasvuhaluisia, tilan haluaa pysyvän hyvällä pohjalla vielä vuosikymmentenkin päästä ja kaikki muutkin osatekijät näyttävät suotuisilta yhtiön perustamista ajatellen, ei kannata aikailla. Yhtiöittämisen täytyy kuitenkin toimia aina myös laskelmissa – lopputulos on pysyvä. Jos olisin tiennyt aiemmin, että Finanssilassa on näin ammattitaitoisia asiantuntijoita, olisin ottanut heihin yhteyttä jo aiemmin. Finanssilassa pystytään tekemään tarkkoja laskelmia, jotka antavat lopullisen varmuuden suunnalle. Kun teimme omaa yhtiöittämissuunnitelmaa paperille, huomasimme pian, että tämä oli ainoa oikea vaihtoehto meidän tilan jatkamiselle ja tulevaisuudelle”, summaa Hautaviita.