19.9.2023

Työharjoittelu Finanssilassa – Kalle Kankaanpää

Opiskelen Agrologiksi Hämeen Ammattikorkeakoulussa Mustialan kampuksella. Pääsin suorittamaan opintoihini sisältyvää erikoistumisharjoittelua Finanssilan Loimaan toimipisteelle kesällä 2023. Aloitin harjoittelun toukokuun alussa ja se tuli päätökseen elokuun lopussa, jonka aikana ehdin näkemään sekä tekemään paljon uutta erilaisten työtehtävien parissa. Sähköinen taloushallinto oli joka päivä keskeisessä roolissa, mutta myös paperinen kirjanpito tuli yhtä lailla tutuksi.

Ajan kuluessa tutuimmiksi työtehtäviksi muodostuivat ostolaskujen kierrätykset ja maksatukset sekä moninaiset kirjanpitotyöt eri taloushallinto-ohjelmia hyödyntäen. Mielekkäitä työtehtäviä oli muitakin, kuten kassajäämälaskelmien tekeminen Excel-laskentataulukolla ja kustannustukihakemuksiin liittyvät työt, näin muutamia mainitakseni. Parhaimpiin kokemuksiini kesällä kuului ehdottomasti myös Okra-maatalousnäyttely, jossa oli ilo nähdä niin entuudestaan tuttuja kasvoja, mutta myös vieraita, uusia tuttavuuksia. Oli hienoa päästä kokemaan ns. kenttätyön kautta asiakaspalvelutyötä, kun ei tällä kertaa ollutkaan asiakkaan roolissa ja sai ylpeänä edustaa omaa työnantajaansa.

Yrityksenä Finanssila oli toimenkuvaltaan itselleni melko tuntematon entuudestaan, mutta harjoittelun aikana pääsin kuitenkin melko nopeasti kiinni tilitoimiston arkeen. Myöskään mielikuvani yrityksen toimenkuvasta eivät muuttuneet merkittävästi ajan saatossa, vaikka taloushallinnon puoli itsessään oli minulle jo kokonaan uusi aluevaltaus. Mikäli jouduin haastaviin tilanteisiin töitä tehdessä, niin kuitenkin aina tarvittaessa sain apua osaavilta kollegoilta ja kykenin suoriutumaan haastavistakin tilanteista lopulta ilman suurempia ongelmia. Muistiinpanoistakaan ei ollut haittaa itsenäisessä työskentelyssä ja paperia sainkin niihin kulutettua melko paljon kuluneena kesänä.

Paitsi, että harjoittelu tarjosi laajasti tietoa koko toimialasta, niin uskon saaneeni eväitä myös esimerkiksi työyhteisötaitoihin liittyen. Minut otettiin välittömästi porukkaan mukaan ja tarjottiin matkan varrella paljon yksityiskohtaista tietoa mitä monimutkaisemmistakin asioista. Harjoittelupaikkana Finanssila oli juuri sellainen, jonka koin mielenkiintoiseksi jo paikkaa hakiessani ja mahdollisesti tulevaa työuraanikin ajatellen. Kaiken kaikkiaan koen harjoittelun vastanneen tarpeisiini hyvin, jonka johdosta minulle jäi erittäin lämpimät muistot harjoittelusta Finanssilassa tänä kesänä.

Kalle Kankaanpää