14.4.2025

Maatilayhtymän osakeyhtiöittäminen luo mahdollisuuksia liiketoimintaan

Loimaalaiset veljekset Salomon ja Valtteri Koli ottivat vetovastuun Kolin tilasta vuonna 2014. Sen jälkeen he ovat kehittäneet tilaa isosti.

Lihantuotantoon painottuvalla tilalla oli vain reilu 30 välityseläintä sukupolvenvaihdoksen aikaan. Nykyään eläimiä on noin 850 kappaletta ja kasvatusta tehdään ternivasikoista teuraaksi asti. Eläinmäärän lisäksi peltopinta-ala on moninkertaistunut. Viljelyksessä on viljoja sekä nurmea muutaman sadan hehtaarin alalla.

Investointien ja kasvun osalta on otettu kaksi isompaa askelta, kun kasvattamoja laajennettiin. Monet asiat ovat veljesten mukaan olleet erinäisten sattumusten summia. Ensimmäinen pihattonavetta rakennettiin 2013, kun alun alkaen suunnitellut peltokaupat eivät toteutuneet, mutta kehittämishalu oli kova.

Samalla kehityssuunnalla jatkettiin ja toinen pihatto valmistui 2021. Tulevaisuuden haaveissa on tehdä nykyaikaisempi ja käytännöllisempi vasikkajuottamo. Tilalla on tehty myös paljon pienempiä investointeja niin tilojen kuin konehankintojenkin osalta.

Viime vuonna oltiin jälleen uuden edessä, kun maatalousyhtymä muutettiin osakeyhtiöksi ja perustettiin Koliha Oy.

Osakeyhtiöittäminen oli vaivaton prosessi
”Ruoantuotanto ei saa olla hyväntekeväisyysala, vaan sen pitää olla kannattavaa liiketoimintaa. Osakeyhtiöittäminen oli välttämätön ratkaisu kehittämisen ja kasvun kannalta. Yhtiöittäminen tuo lisää mahdollisuuksia ja helpottaa tuloksen ennakointia”, Valtteri Koli kertoo.

Yhtiöittäminen kesti noin vuoden. Aluksi tehtiin selvitys, jonka perusteella tuloksen kasvettua yhtiöittäminen näytti järkevältä.

”Aika vähän jouduimme itse tekemään. Finanssilan tiimi hoiti asiat ja pystyimme luottamaan siihen. Välipalaverit olivat hyviä ja meidät pidettiin ajan tasalla. Prosessi ei olisi voinut vaivattomampi olla”, Salomon Koli iloitsee.

Ulkoistamisen keskeinen ajatus on siinä, että yrittäjät saavat keskittyä omaan liiketoimintaansa.

”Kun yhtiöittämisessä asiat hoidetaan oikein ja oikeaan aikaan, silloin kaikki sujuu mahdollisimman hyvin ja talouden kannalta järkevästi”, Finanssilan toimitusjohtaja Elisa Nivukoski kertoo.

Moni asia säilyi ennallaan
Yhtiöittäminen jännitti alkuun, mutta lopulta arki pysyi hyvin samanlaisena. Tilalla oli jo aiemmin kahdenkertainen kirjanpito ja alv-maksut hoidettiin kuukausittain.

”Rahaa ei pysty nostamaan samalla tavalla kuin ennen, mutta se tuo toimintaan selkeyttä. Henkilökohtaisen omaisuuden ja yrityksen omaisuuden ero on myös selkeämpi ja itsestä tuli velaton. Pankissa luokitus tehtiin uudelleen osakeyhtiön myötä”, Valtteri Koli listaa muutoksia.

Maatalousyhtymän muuttuessa osakeyhtiöksi y-tunnus pysyi samana, joten laskut ja sopimukset säilyivät ennallaan. Se helpotti muutosta. Nimi muuttui moneen järjestelmään automaattisesti.

Tilan tulos on ollut tasaista siitä asti, kun viimeisimmän investoinnin jälkeen ensimmäiset eläimet lähtivät. Kesäisin ternivasikoita tulee vähemmän, jolloin tulee pieni notkahdus, mutta joulun lähestyessä ruuhka lisääntyy.

Ensimmäinen tilikausi osakeyhtiönä alkaa olla takana ja tulos näyttää hyvältä. Vahva tase ja kasvanut pääoma näyttävät hyvältä myös pankin suuntaan.

Haasteiden kautta kohti kannattavaa kokonaisuutta
Vastoinkäymisiä ja haasteita on tullut muun muassa rahoittajien sekä lupa-asioiden suhteen, mutta kaikesta on selvitty. Veljesten kova halu sekä into saada toiminta tuottavaksi on auttanut löytämään ratkaisut. Osittain on otettu myös isoja riskejä.

Aluksi molemmat työskentelivät tilan töiden lisäksi tilan ulkopuolisissa töissä. Ahkeruus ja pitkät päivät kannattivat. Tällä hetkellä tila työllistää Kolien lisäksi oppisopimusopiskelijan ja töissä on ollut useita harjoittelijoita. Vakituinen työntekijä on suunnitelmissa palkata sopivan henkilön löydyttyä.

Kehittämishalun ja innon lisäksi kasvun edellytyksenä on ollut yhteistyö muiden tilojen kanssa. Tulevaisuudessa tavoitteena on lisätä lähitilojen välistä yhteistyötä, jolloin tautipainetta sekä logistiikkaa saataisiin helpotettua. Omaa peltoa ei ole ollut, joten viljely tapahtuu suurimmaksi osaksi vuokramailla. Viimeisimmän navettainvestoinnin jälkeen uusia rehuyhteistyökuvioita on tullut lisää ja konekantaa uusittu hankkimalla käytettyjä hyväkuntoisia koneita.

”Pellot pidetään hyvässä kunnossa. Silloin niitä mielellään vuokrataankin. Kasvanut konekanta helpottaa ja nopeuttaa työtä. Yhteistyökuvioissa pyritään saamaan hyvää molemmille osapuolille”, Valtteri kertoo.

Pitkäaikaista ja molemminpuolista yhteistyötä
Finanssilan asiantuntijat ovat olleet Kolin tilan apuna jo vuodesta 2017 alkaen. Yhteistyö lähti navettainvestointeja varten laadituista kehitys- ja liiketoimintasuunnitelmista. Jälkeen päin tarkasteltuna askelmerkit yrityksen kehityksen suhteen ovat menneet täysin suunnitellun mukaisesti.

”Saimme jo silloin Finanssilasta apua kirjanpidon kanssa. Myöhemmin päätimme ulkoistaa kaikki tilitoimistopalvelut heille, emmekä ole katuneet päätöstä. Pidämme sähköisestä kirjanpitojärjestelmästä. Ajantasaiset luvut ovat helposti saatavilla, eikä kuitteja tarvitse pyöritellä montaa iltaa. Varsinkin yhtiöittämisessä olisi ollut valtava työ kaikille osapuolille ilman sähköistä järjestelmää”, Salomon Koli kiittää.

”Molemmin puolinen keskustelu luo tukea sekä turvaa ja olemme oppineet paljon. Finanssilassa on monipuolinen tiimi taustalla. Sieltä saa aina apua, eivätkä asiat ole yhden ihmisen varassa. Voimme luottaa, että meistä huolehditaan”, hän jatkaa.

Oikein tehdyllä kirjanpidolla ja huolellisella verosuunnittelulla voi tienata, joten siihen kannattaa panostaa.

”On iso etu, että tilitoimistossa on erikoistuttu maatalouteen ja siihen löytyy asiantuntemusta. Esimerkiksi poistot osataan suunnitella vuosia eteenpäin eikä tarkastella vain kuluvaa vuotta. Investointi olisi osoittautunut sudenkuopaksi, jos käytössä ei olisi ollut kahdenkertaista kirjanpitoa sekä kuukausittaista alv-maksua, jotka parantavat ennakoitavuutta”, Valtteri Koli kertoo.

 

Tutustu myös:
Visiosta käytäntöön – maatalouden kehityssuunnitelma toi selkeyttä maatalousyhtymä Kolin arkeen ja tulevaisuuteen
Katso 7.9.2021 julkaistu video Kolin tilalta
Maatilasta osakeyhtiö – Osa1: Milloin se kannattaa
Lue lisää maatilan osakeyhtiöittämisestä

 

Teksti ja kuvat: Mediamaisen